Alliance for Patient Safety

בל"ה - ברית לבטיחות החולה

…All that is necessary for the triumph of evil
.is for good men to do nothing…                                                             
Edmund Burke                                                                                                  

עורכת דין צילי עמיר נציגת פורום הנזיקין של לשכת עורכי הדין – פרוטוקול העדות

צילי עמיר:

עורכת דין צילי עמיר ואני כאן מייצגת את עמדת פורום הנזיקין של לשכת עורכי הדין.

היו"ר קארין אלהרר:

מה עמדתכם?

צילי עמיר:

עמדתנו, ואנחנו גם הגשנו נייר עמדה לוועדה, המערכת חולה בטיוח והסתרה. אני רוצה רגע לקחת חמישה צעדים אחורה בכלל מנציבות הקבילות. הרשומה הרפואית. הרשומה הרפואית במדינת ישראל, כל מי שעוסק בכך, אם זה חולים שמקבלים רשומה רפואית, אם זה עורכי דין שמגיעים אליהם אנשים והם עכשיו מנסים לאתר את הרשומה הרפואית, הרשומה הרפואית מטויחת, מלאה הסתרות, מלאה, אני לא רוצה לומר זיופים, אבל גם את זה ראינו. החזיק פה עמיעד טאוב, בדיון הקודם, שלושה סיכומים של שחרור מניתוח עם תוכן שונה, עם הסתרה בוטה, נוראית, של מה שקרה שם שמודפסים בזמן שכל מי שנכח בניתוח יודע מה קרה שם ואף אחד פה לא נפל מהכיסא.

עמיעד טאוב:

וזה גם לא שור מועד.

צילי עמיר:

רק מזה כולנו צריכים ליפול מהכיסא, וזה עוד לפני שדיברנו על ועדות הבדיקה ועל ועדת בקרה באיכות ועל נציב הקבילות, הרשומה הרפואית. עכשיו, אנחנו מדברים כאן על חקיקה. חוקק חוק מדהים במדינת ישראל לפני 21 שנה, חוק זכויות החולה, שלוקח בחשבון ועושה איזונים בין זכויות החולה, בין הזכות לאוטונומיה, בין הזכות למידע. אנחנו מדברים כאן על הסתרה של מידע שמתייחס לגופו של אדם, לזכותו הבסיסית ביותר של מטופל לקבל את המידע. אני אהבתי מאוד לשמוע את נציגת הר"י ואני רואה את זה בהצהרות של הר"י, יש הצהרה שיש חובה על הרופא למסור את כל המידע.

היו"ר קארין אלהרר:

אבל אין מחלוקת, גברתי.

צילי עמיר:

מה שאנחנו לא נותנים עליו את הדגש, אנחנו מדברים על איזה שהיא חקיקה אחרת, איזה שהיא חקיקה חדשה. יש חוק, יש חוק שהוא אות מתה. סעיף 21 של ועדות הבדיקה בחוק זכויות החולה והוא אות מתה. אם אנחנו מסתכלים על הדוח שעשו בשנת 2004 ועל הדוח הכול כך מעמיק של מבקר המדינה ב-2012, דוח שפורסם ב-2015, שחוזר ואומר, פה לא נעשה דבר ביחס לנתונים ואנחנו מדברים על סטטיסטיקה שהיא סטטיסטיקה מטורפת. אני יכולה להעיד שמתוך 100 אנשים שמגיעים אליי אחד אולי פנה לנציב הקבילות. אז אחד כזה משקף את ה-11,000 תלונות שיש וגם הן, תראו את הסטטיסטיקה של התוצאה, זה לא ייתכן. זה פשוט דבר בלתי סביר.

היו"ר קארין אלהרר:

יש לכם עמדה?

צילי עמיר:

העמדה היא – – –

היו"ר קארין אלהרר:

גברתי, לא שמעת את השאלה, יש לכם עמדה לגבי האם הנציבות צריכה להיות בפנים או בחוץ?

צילי עמיר:

חד משמעית צריכה להיות בחוץ. הסיבה הטובה ביותר היא שהיא בפנים, כבר עשורי השנים שהיא בפנים ואנחנו רואים את המצב. המצב הזה מדבר בעד עצמו.

ועוד מילה אחת, אחרונה לחלוטין. בוודאי שאין לאף אחד התנגדות לזה שרופא יוכל להתנצל ואף אחד, אני חושבת, לא מחפש פה לא אשמים, אבל זה לא יכול להיות על חשבון הזכות הבסיסית לקבל מידע וזאת זכות לא מותנית, היא לא יכולה להיות מותנית בשום דבר, היא לא יכולה להיות מותנית בחיסיון, היא לא יכולה להיות מותנית בהגנה, זאת זכותו של המטופל לדעת.